keskiviikko 9. tammikuuta 2013

*naps*

Otsikko kuvaa sitä ääntä, joka kuuluu, kun se viimeinen väen vängällä kamelin selkään lastattu olki katkaisee koko selän. Tai sitä kuuluisan viimeisen pisaran molskahdusta, jonka jälkeen vyöryy tulva.

Nimittäin, joulun välipäivinä meille tuli KELAlta kiva kirje, jossa puheterapiahakemus hylättiin. Ilmeisestikin sairaalan puolelta määrättiin niin vähän terapiakertoja, että KELA ei strandardiensa mukaan pystynyt laskemaan lapselle määrättyä kuntoutusta puheterapiaksi, vaan puheterapian kokeilujaksoksi. Kyse saattaa myös olla neurologin kirjoittaman kuntoutussuunnitelman sanamuodoista, mutta olettaisin ensimmäistä. Joka tapauksessa, puheterapian kokeilujakson kustantaa lain mukaan hoitava taho, tässä tapauksessa siis HUS.

Asiaa selvitellessä ja HUSilta maksusitoumusta ruinatessa kävi ilmi, että HUSilla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista sopimusta terapeuttien kanssa. He ovat joko säästösyistä tai omaa tehottomuuttaan ylittäneet määräajan terapeuttien uusien taksojen käsittelyssä, joten tällä hetkellä HUS ja terapeutit ovat sopimuksettomassa tilassa. Maksusitoumuksia ei voida tehdä. Periaatteessa yksikään HUS:n maksusitoumuksella toimiva terapeutti ei voi tällä hetkellä antaa terapiaa, käytännössä tämä kuitenkin koskee niitä terapioita ja maksusitoumuksia, jotka ovat epäonnekseen osuneet tämän sopimuksettoman tilan kohdalle. Meillä piti alkaa nyt tammikuussa puheterapia. Vaan ei ala ei.
USKOMATONTA! Olin odottanut puheterapiaa todella paljon, onhan kommunikaatio ainoa asia, jossa Valo on edes jossain määrin kehittynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana. Ajattelin, että mahtavaa saada vihdoin eteensä tyyppi, jonka kanssa peilata Valon kommunikaatioasioita ja rakentaa eteenpäin.

Tuli tunne, jossa sisälläni alkoivat painaa ja kiehua kaikki yli vuoden kestäneen HUS:n kanssa tehdyn yhteistyön aikana eteen tulleet asiat. Vaihtuvat lääkärit, sekoilut ja säädöt suunnilleen jokaisen meille hommatun apuvälineen kanssa, tutkimusten niukkuus, c-lausunnot, jotka luvataan kirjoittaa, mutta joita ei ikinä kuulu. Lääkärien puhelinkonsultaatiot, joita tarvitsisit, kun lapsi voi pahoin ja haluaisit kysyä neuvoa, mutta joihin ei ole antaa aikoja. Ja varmaan monet muut asiat, joita en nyt jaksa kaivella muistini perukoilta kaunaa lisäämään.
Siispä tänään otin yhteyttä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön toiminnanjohtajaan. Kerroin joitakin osia meidän tilanteesta, kyselin laillisuuden rajoista ja siitä, mihin kannattaa valittaa ja mitä kaikkia oikeuksia lapsella on tällaisissa tilanteissa. Vastausta odotellessa...

Jotain hyviäkin uutisia: Vietimme eilen päivän perinnöllisyyslääkärin pakeilla. Oli yllätys kun meille viime viikolla soitettiin ja tarjottiin aikaa, ihan mahtavaa! Lääkärinä oli vieläpä meille tuttu, Valon ekan ACTH-hoidon aikaan osastolla erikoistumassa ollut tohtoritäti. Hän oli myös tulkitsemassa Valon pään ekoja magneettikuvia. Hänkin jaksoi rivien välistä vähän ihmetellä sitä, miten vähän Valon sairauksien perimmäistä syytä on tutkittu. Valolle ei ole tehty edes yksinkertaisia kromosomitestejä! No, nyt niitä tehdään kolme. Se yksinkertainen, vähän laajempi ja sitten sellainen, missä tutkitaan kaikki Valon kromosomit. Kaikki tämä voidaan tutkia suoniverinäytteestä. Suloisen yksinkertaista.

Valosta otettiin myös valokuvia ja lääkäri tutki kaikki piirteet. Oli lättänä kallo, suippenevat sormet, poimu varpaiden välissä, liian leveät silmät, nouseva nenä, terävät kulmahampaat ja ties mitä... Tuon kuvauksen perusteella Valosta saa kunnon Quosimodo -kuvan, mutta oikeasti hän on mitä suloisin pikkumies. :) Muiden silmiin Valo näyttää ihan normaalilta, mutta perinnöllisyyslääkäri katsoo hieman eri asioita ja eri syistä.

Perinnöllisyyslääkäri lupasi soittaa kromosomitestien tuloksista parin kuukauden päästä ja toivoi, että uudet magneettikuvatkin olisi silloin otettu. Niistä on kuulemma heillekin paljon hyötyä.
Toivon todella, että tätä kautta löytyisi jotain. Ainakin pitkästä aikaa tuli sellainen tunne, että olemme hyvissä käsissä. Helpotuksen huokaus ja halleluujaa!

6 kommenttia:

  1. Siis ihan uskomaton tuo terapiatilanne! Minäkin veikkaisin syyksi HUS:n tehottomuutta. Ovat varmaan palaveroineet, kirjoittaneet muistioita, taas palaveroineet - ja unohtaneet ajankulun. Minusta vastuuhenkilö(t) voisivat tästä hyvästä saada potkut. Niin yksityisellä sektorilla käy, jos et hoida työtäsi...

    Tuo perinnöllisyyslääkäri kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Samoin nuo lapsen kuvaukset. Meilläkin lapsi on ulospäin ihan normimuksun näköinen, ja ammattilaisten papereissa vilisee 'suloinen', 'ikäistään nuoremman oloinen', 'kuivaposkinen' ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuolla järjestön puolella, johon otin yhteyttä, ei edes meinattu uskoa, että tilanne on ihan oikeasti tämä, että kyse ei ole yksittäisestä terapeutista, vaan kaikista HUS:n kanssa yhteistyötä tekevistä terapeuteista. Hurjaa! Tuo ikävä kyllä on kai laillisuuden rajoissa. :( On käsittämätöntä, että HUS:n puolella voidaan toimia noin ilman mitään sanktioita. Kaikki pitää mukamas vaan niellä!

      Perinnöllisyyslääkäri oli tosi mielenkiintoinen. He tosiaan tutkivat ulkonäköpiirteet tosi tarkkaan ja kirjoittavat muistiin, jotta voivat sitten jonkun diagnoosiepäiyn kohdalla tarkistaa papereista ja valokuvista mätsääviä piirteitä. Monet piirteethän tietysti ovat perinnöllisiä ja yksilöllisiä eikä niillä ole mitään tekemistä minkään sairauden kanssa. Olisi kiva päästä analyysiin, mitä kaikkia poikkeavia ulkonäköpiirteitä itseltä löytyy.. :)

      Poista
  2. Mahtavaa, että tutkimukset perinnöllisyyslääkärillä pantiin nyt toimeen! Nuo ulkonäköpiirteisiin liittyvät asiat ovat mielestäni tosi kiinnostavia. On niin ihmeellistä, miten johonkin tiettyyn poikkeavuuteen voi liittyä jokin pieni piirre tai poimu jossain, jota ei itse tajua katsoa edes.

    Puheterapiasta. Voisiko kehitysvammahuollosta saada apua? Kyllä Valon pitää saada puheterapeutti ilman muuta, että saatte kommunikointiin apuja. Älä luovuta (tai tiedän, että et varmasti luovutakaan :o)

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen aina tuudittautunut uskomaan että oireyhtymiin liittyvät ulkonäköpiirteet "lyövät silmille" siis että ne huomaa kuka tahansa. Mutta nytpä opin toisin, näin ei todellakaan aina ole, vaan kyse voi olla jostain ihan pienestä viitteestä.

      Puheterapia näyttäisi onneksi nyt alkavan järjestymään. Sairaala on luvannut kirjoittaa maksarin, kyse on nyt ainoastaan enää juridisista seikoista, kuten siitä, millä hinnoilla maksari kirjoitetaan ja koska se voidaan HUS:ssa hyväksyä. Johan tässä asian eteen vängättiinkin, toivottavasti tästä eteenpäin yhteistyö alkaisi sairaalankin kanssa luistamaan.

      Poista
  3. Hienoa että nyt ainakin perinnöllisyystutkimukset lähtee käyntiin <3. Toivotaan nyt että tuo puheterapiakin järjestyisi.

    Sinulle on blogissani tunnustus (new blog love).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnustuksesta!
      Toivotaan tosiaan, että tilanne alkaa pikkuhiljaa selvenemään.

      Poista