torstai 28. helmikuuta 2013

Erilainen äitiys

Ensi viikolla se nyt sitten vihdoin on: magneettikuvaus. Sikäli mikäli masiina pysyy ehjänä tällä kertaa. ;) Tällä hetkellä oma fiilis on, että ei sieltä kuitenkaan mitään selittävää löydy. Ajatus aivojen rapautumisesta on tällä hetkellä aika kaukainen ja epätodellinen. Valo on voinut viime aikoina todella hyvin ja kommunikaatioasiatkin menevät kokoajan eteenpäin, niiden oppimiseen Valolla tuntuu olevan paljon kapasiteettia. Välillä melkein tuntuu, että olennaisempaa Valon kommunikaatioasioissa on se, miten minä opetan Valoa. Onnistumisen avain on usein siinä, että osaan hahmottaa ja kertoa Valolle oikein sen, mitä haluan hänen tekevän.

Vanhemmuuteen täytyy kasvaa ja paras vanhemmuus on sellaista, joka kasvaa lapsen rinnalla. Erityislapsen vanhemmaksi kasvaminen käykin sitten ihan erilaisten polkujen kautta. Tai niin olen ainakin itse kokenut. Olen miettinyt paljon äiti-lapsi suhdettani molempiin poikiini, sitä miten erilaiseksi se on muodostunut. On tietysti vaikea arvioida tätä asiaa, koska minulla ei ole kokemusta siitä, millaista on olla useamman terveen lapsen äiti. Koska kaikki ihmiset ovat erilaisia, niin varmasti myös suhteet muodostuvat erilaisiksi. Toisaalta terveiden lasten kanssa kehitysvaiheet ja ongelmatilanteet ovat usein kuitenkin varmaan enemmän samanlaisia, kuin mitä esimerkiksi meidän perheen pojilla.

Esikoisen kanssa äitiyteen liittyi paljon enemmän iloa hänen oppimisestaan ja kehittymisestään ja ylpeyttä hänestä. Valon kanssa ilo ja ylpeys eivät ole (olleet) itsestäänselvyyksiä. Niiden harvinainen esiinpulpahtelu on johtanut niiden merkityksen kasvuun. Ja toisaalta se on taluttanut minut oikean, pyytettömän rakkauden äärelle. En voi sanoa, että rakastaisin toista lastani enemmän kuin toista tai jompikumpi olisi minulle arvokkaampi tai tärkeämpi, mutta Valon myötä koen vasta todella oppineeni, mitä tarkoittaa rakastaa ihmistä juuri sellaisena kuin hän on. Ilman mitään vaateita mistään. Osaan rakastaa ja rakastan, vaikka lapsellani olisi niin paha olla että hän ei hymyile kuukauteen. En tarvitse mitään takaisin, jollei lapsellani ole mistä antaa. Mutta pyyteetön rakkaus ei ole helppoa. 

Vielä vuosi sitten minua painoi tunne siitä, että olen lapsen sijaan saanut hoidettavan möykyn. Arki ei ollut kovin antoisaa kun Valon kiinnostus asioita ja tekemistä kohtaan oli lyhytjänteistä ja vähäistä. Jos uskalsi kokeilla jotain uutta, niin se oli lähes poikkeuksetta liian jännittävää. Nykyisestä tilanteesta taaksepäin peilaamalla ymmärrän, että Valon innottomuus elää on ollut ennen kaikkea pahaa oloa ja kaoottisen elinympäristön aiheuttamaa pelkoa ja jännitystä. Nyt kun Valo voi paremmin ja hahmottaa ympäristöään selkeämmin sekä pystyy ilmaisemaan itseään viittomalla (ja nykyään toisinaan jopa ääntelemällä!), meidän suhteestamme on muodostunut paljon rikkaampi ja antoisampi.

Oman kokemukseni mukaan kamalin paikka vanhemmuudessa on katsoa kun lapsella on huono olo, ilman että pystyy itse auttamaan mitenkään. Se jäytää sisuskaluja, hävittää ruokahalun ja elämänilon. Nyt kun Valo voi tällä hetkellä hyvin, en osaa kaivata enempää. Se riittää. Minulle ylpeyden aihe on se, että Valo on hyvällä tuulella; katsokaa, lapseni hymyilee ja nauttii elämästään!

En pysty varmuudella sanomaan, onko rakkauteni esikoistani kohtaan yhtä pyyteetöntä. Toki rakastan häntä juuri sellaisena kuin hän on, teki hän mitä tahansa. Yhteiskuntakelpoiseksi ja vastuulliseksi aikuiseksi kasvaminen ja kasvattaminen vaatii kuitenkin monelta kohdin täysin erilaista tapaa katsoa asioita. Esikoisen kohdalla minulla on toiveita ja haaveita tulevaisuudesta. Ei mitään valmiiksi suunniteltua urapolkua, ennemminkin ajatuksia siitä, millaisia elämänarvoja toivoisin hänen elämässänsä toteuttavan. Valon kohdalla riittää tämä hetki. Ei ole tarvetta katsoa tulevaisuuteen, siellä ei ole mitään odottamassa. On vain tässä ja nyt.


5 kommenttia:

 1. Minulla ei ole muuta kokemusta äitiydestä kuin erityinen ja täytyy sanoa, että se on kasvattanut minua todella paljon ja uskon vahvasti, että vaan parempaan suuntaan... :)
  Tuosta magneetista, taisit mainita aiemmin että neurologi antoi lääkkeen sunteen armonaikaa magneettiin saakka. Minun on nyt aivan pakko kertoa sinulle yksi asia, (vaikka se saattaakin saada sinut vielä enempi sekaisin.) Törmäsimme Lallin kanssa sattumalta (emme siis fyysisesti :)) tyyppiin nimeltä Gleen Doman. Hän on kehitellyt aivan oman juttunsa hoitaa lapsia joilla on aivoissa jotain... Hän on kirjoittanut kirjan (useampiakin) nimeltä What to do about brain injured child! Lalli tilasi tänään tämän kirjan. Hän oli sen verran ehtinyt jostain selvittää, että tämä tyyppi väittää että epilepsia lääkkeet tehoavat vain ensimmäiset seitsemän päivää, tämän jälkeen niillä on tieteellisesti todettu olevan yhtä paljon vaikutusta kuin lumelääkkeellä. Ja myös sen, että jos esim. silmissä ei ole rakenteellista vikaa, niin lapsi voi oppia näkemään: kaikki perustuu 10 kerran toistoihin tai jotain. Lupaan kertoa enempi kun saamme kirjan käsiimme ja luettuakin sitä. Kannattaa myös googlettaa. Sinulle uskalsin tästä mainita kun olen aistinut, että olet samoilla linjoilla Valon suhteen kuin me Helmin! Meinaan kyllä kirjoittaa tästä blogissammekin kunhan saamme enempi tietoa, vaikka tiedänkin, että se taas aiheuttaa erilaisia tuntemuksia lukijoissa!
  Suuri voimahalaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, kirjoitusvirhe: Glenn Doman! :)

   Poista
  2. Mä olen kasvanut jo kahdessa vuodessa ihmisenä aivan huimasti! Suorastaan häpeän entistä itseäni, vaikka silloin kuvittelin olevani kovinkin suvaitsevainen ja mukava ihminen.

   Glenn Doman kuulostaa mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta! Minä lainasin kirjastosta juuri "mielialaa nostattavan" Maailman tila 2012 -raportin, mutta kunhan saan sen kahlattua läpi, niin voisin yrittää löytää käsiini tuon kirjan. Toivottavasti se löytyisi Helsingin kaupunginkirjaston valikoimasta.
   Olen vahvasti päättänyt yrittää estää Valon lääkenostot ensiviikolla. Valo on nyt niin skarppi, käsien motorinen kehitys etenee kokoajan ja kommunikaatio samoin. En halua uutta lääkettä sekoittamaan pakkaa, koska sen se joka tapauksessa tekee. Ei lääkepöhnää Valolle nyt kun hän voi niin hyvin. Lääkärillä saa olla aika hyvät perustelut, että pääni kääntyy.

   Omaan blogiin saa kirjoittaa ihan mitä haluaa. :) Ja sitten jos joku ei tykkää lukea sitä, niin on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu: hänen ei tarvitse lukea sitä! Näin itse ajattelen ja kirjoitan hyvin estottomasti oman kantani asioihin. Sitäpaitsi kyllä asioista saa erimieltäkin olla, kunhan vaan argumentoi rakentavasti. Muuten ei synny hyvää keskustelua.

   Poista
 2. Minulla on ihan sama fiilis: Oma entinen, kyllä, sittenkin ennakkoluuloinen ja ahdasmielinen (vaikka luulin muuta) itseni ihan hävettää. Silti, vaikka en varmasti ollut koskaan pahimmasta päästä suvaitsemattomia ja ennakkoluuloisia. Onneksi olen saanut tämän mahdollisuuden kasvuun. Ja onneksi kaikki ihmiset poikamme ympärillä saavat sen myös. Jos nyt jotakin hyvää tästä kaikesta...

  Ihanaa kuulla, että Valon kehitys etenee ja hänelle kuuluu hyvää! Ihan kuten sanoit, meidän lapsemme ovat arvokkaita aivan omina itsenään. Vaikkei heistä koskaan tulisi mitään "suurta" perinteisten määritelmien mukaan. Meille he ovat sitä jo nyt.

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kullanarvoinen tilaisuus saada kasvaa erityislapsen rinnalla ihmisenä. Olen viime aikoina vasta kunnolla ymmärtänyt, kuinka kertakaikkisen etuoikeutettu olen siinä suhteessa. Se on mahdollisuus joka olisi typerää jättää käyttämättä...

   Poista