sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Askartelunurkkaus

Puheterapia-asioita on nyt hoidettu sähköpostitse kun voimassaolevaa terapiaa ei ole. Esitin Valon putelle toiveen viikkokalenterista, jonka avulla Valo voisi päivähoitoon mennessään hahmottaa, milloin on päiväkotipäivä ja milloin ollaan kotona. Puheterapeutti ehdotti puisia ja muovisia pyykkipoikia; puiset kertomaan arkipäivistä, muoviset viikonlopuista. Hänellä oli myös ajatus siitä, että pyykkipoikaan voi kiinnittää päivän kohdalle jostain erityisestä tapahtumasta kertovan esineen. Esimerkiksi Valon fysioterapeuttia voi symboloida korulla (hän käyttää aina korua) ja puheterapeuttia ilmapallolla (hän leikkii usein ilmapalloleikkiä Valon kanssa). Jos jonain päivänä tulee kylään vieraita, voi pyykkipoikaan ripustaa sen päivän kohdalle servetin. Ja niin edelleen. Aamuisin käydään läpi, että nyt on puinen / muovinen pyykkipoika tämän päivän kohdalla ja mitä se tarkoittaa (isi ja isoveli ovat kotona tai töissä ja koulussa) ja lisäksi, jos pyykkipojasta roikkuu jotain, käydään läpi, mitä päivälle on suunniteltu. Iltaisin todetaan, että päivä on ohi ja pyykkipoika otetaan pois sen päivän kohdalta.
Tällaisen ohjeistuksen pohjalta lähdin kehittelemään puten ideaa konkreettiseksi kaltenteriksi. Hänen toiveestaan tein kalenteriin useamman viikon. Puten mielestä olisi hyvä, jos Valo ennen töihinmenoani voisi kuukauden ajan tutkia, että nyt ollaan kotona vielä näin kauan ja sitten alkaa päiväkoti.
Leikkasin vanhasta aaltopahvilaatikosta yhden laidan irti. Kirjoitin ylös viikonpäivät, vaikka niiden nimiä ei tässä vaiheessa ole tarkoitus Valon kanssa harjoitellakaan. Sitten kiinnitin aaltopahviin allekkain, tasaisin välimatkoin neljä puuvillanarua vaakasuoraan. Jotta kiinnityksestä tuli vetämistä kestävä, kiinnitin narut vetäen ne neulalla pahvin läpi ja sitomalla sen jälkeen tiukasti. Taakse kiinnitin kaksipuolisella teipillä ohuemman aaltopahvisuikaleen (yläreunasta kiinni), jotta kalenterin saa tuettua lattialle pystyyn. Kun kalenteri pysyy pystyssä, sen voi helposti siirtää lähelleen ja käydä Valon kanssa päivän asiat läpi.
Pyykkipojat tulevat - tietenkin - puuvillanaruihin kiinni.
Kalenteria on nyt käytetty muutaman päivä ajan ja vielä on aikaista sanoa, kuinka hyvin se toimii tai ei toimi. En ole myöskään vielä esitellyt toteutustani Valon puheterapeutille, joten ammattilaisen hyväksyntää sillä ei vielä ole. ;) Olemme aloittaneet käyttämällä vain yhtä viikkoa. Useamman viikon aika tulee sitten vasta myöhemmin syksyllä. Tämä viikonloppu näytti kalenterissa aika kivalta: molempiin muovisiin pyykkipoikiin oli kiinnitetty servetit... :)

4 kommenttia:

 1. Aivan loistava idea!!!
  Voimia ja intoa opiskella ja opettaa tämän käyttämistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ideahan oli Valon puheterapeutin - minä vain muutin sen konkreettiseksi kalenteriksi. Kalenterilla on muuten nyt jo putenkin hyväksyntä! :)
   Parhaitenhan tämän käytön oppii niin minä kuin Valokin kun se tulee osaksi päivärutiineita. Ja se, että tein kalenterista postauksen tänne, tarkoittaa luonnollisesti sitä, että idean saa ilomielin napata omaankin käyttöönsä!

   Poista
 2. Tämä on kyllä mahtava ja ihana idea! Vau. Huokea ja yksinkertainen toteuttaa, mutta varmasti toimiva.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kaikkien sikakalliiden apuvälineiden maailmassa on mukavaa, että toisinaan näitä pystyy itse soveltamaan kotoa löytyvistä materiaaleista. Esimerkiksi jotkut puheterapiassa tarvittavat välineet ovat ihan sika kalliita, vaikka ovatkin vaan yleensä muovia ja muutoinkin todennäköisesti melko yksinkertaisia valmistaa. Mutta kun ne ovat terapiatarkoitukseen, niin niistä pyydetään käsittämättömiä summia.

   Poista