Usein pyörittelen mielessäni teemaa omaishoitajuus vs. vanhemmuus. Että mitä eroa niissä on ja mikä erottaa työnteon omaisen kanssa tavallisesta hoivasta ja huolenpidosta. Vertailukohtana käytän lähinnä kokemuksiani äitiydestä esikoisen kanssa, vaikka toisaalta tiedostan senkin, että jokainen lapsi on persoonansa ja vaatii vanhempana olemiselta eri asioita.
Vaan onhan siinä suuri ero elää ja ihmetellä maailmaa yhdessä terveen lapsen kanssa. Olkoonkin, että toisinaan on väsynyt, olkoonkin että kaipaa omaa aikaa. Mutta on erilaista kasvattaa lasta, joka kasvaa ja kehittyy normaaliin tahtiin ja jonka kanssa elo muuttuu ainakin tietyiltä osin helpommaksi ja helpommaksi vuosien varrella. Valon kanssa eläminen ja ihmettely vaatii paljon enemmän panostusta, se, että pääsee vaiheeseen, jossa tehdään normaaleja juttuja, edellyttää aina hirveän määrän esivalmisteluja. Hoivatyö vie järkyttävästi tunteja viikostani. Se on Valon kanssa hyvin fyysistä. Kuulen usein, että "sun ei ainakaan tartte punttisalilla käydä", eikä tottamooses tarttekkaan. Olisi ollut mielenkiintoista kuvata oman habansa kehitystä tässä vuosien varrella. Ylimääräisiä kiloja ei kauhean helposti kerry, jos ei ylisyö, koska Valon nostelussa, pukemisessa, kantamisessa ja apuvälineissä työntämisessä kuluu huomattavat määrät energiaa.
Fyysisen raskauden lisäksi yksi suuri ero esikoisen vanhemmuuteen on järkyttävä paperisodan ja yhteydenpidon määrä. En ole edes jaksanut laskea kaikkien Valoon liittyvien kontaktien määrää, mutta nopeasti ajateltuna meillä on jatkuva hoitosuhde kolmelle eri osastolle Lastenklinikalla ja -linnassa, lisäksi asiakkuus genetiikan osastolla. Kaupungin kanssa on kontaktit sosiaalipuolelle sekä omaishoito- että kuntoutusasioissa. Ja kuntoutusasioiden alle kuuluu x määrä arvoivia terapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, apuväline-eksperttejä, -kuljettajia ja -huoltajia. Sitten ovat Valon omat kuntouttavat terapeutit, näönkäytön ohjaaja ja päivähoidon työntekijät. Niin ja kontaktit Kelaan ja paperishow siellä. Useilla tähän pakkaan kuuluvat vielä omaishoidon vapaiden järjestämiseen liittyvät tahot. Kaiken keskellä omaishoitaja pitää lankoja käsissään, välittää tietoa paletin taholta toiselle, soittelee ja sähköpostittelee, istuu palavereissa, meetingeissa ja vastaanotoilla. Oi kyllä siinä saa tunteja kulumaan!
En sano, etteikö normivanhemmuuskin vaatisi hälytysvalmiutta 24/7. Mutta kun lapsi sairastaa vaikeita pitkäaikaissairauksia, voi päivystämistä kutsua aikalailla työksi. Psyyken kuormitus on oma lukunsa, eivätkä ne tilanteet ja ajatukset, joita vaikeavammaisen ja vaikeasti sairaan lapsen kanssa käy, ole sieltä ihan helpoimmasta päästä. Puhuin tässä taannoin kollegan ja ystävän kanssa siitä, kuinka on oppinut hyväksymään sen, että yön aikana voi käydä ns. kylmästi ja että sille ei vaan voi mitään. Ei ole ihan helppoa päästä ajatustyössään siihen pisteeseen, että on sinut sen kanssa, että kun laittaa lapsensa nukkumaan illalla, se voi olla viimeinen kerta kun näkee hänet elossa.
On silti mahdotonta erottaa, milloin teen Valon kanssa työtä ja milloin olen vain hänen äitinsä, eikä se varmaan ole tarpeenkaan. Olen tosi kiitollinen siitä, että saan korvausta kaupungilta työstäni, sillä se mahdollistaa mm. lyhyemmän työpäivän tekemisen varsinaisessa palkkatyössäni ja sitä kautta omaishoidon asioiden järjestäminen helpottuu. Ensisijaisesti olen silti Valon äiti, en omaishoitaja. Vaikka välillä väsymys painaa raskaasti ja tuntuu, etten kertakaikkiaan jaksa hoitaa enää yhtään asiaa, en yhteydenpitoon liittyvää enkä lapsen hoitoon liittyvää, niin kun illalla rättiväsyneenä syötettyäni, juotettuni ja lääkittyäni Valon raahaan hänet suihkuun ja hän kikattaa täynnä elämän iloa lämpimän veden kutitellessa käsivartta... En voi tuntea kuin onnea ja iloa. Väsymys kaikkoaa. Kas omaishoitaja on omainen, jolle hoidettava ei ole työtä, vaan rakas ja tärkeä ihminen,
Hienoa tekstiä. Luitko minun ajatukset jotka kirjoitin vastikään blogiini omaishoitajuudesta?
VastaaPoistaNyt luin! En oo juuri tehnyt internetissä muuta kuin sitä, mitä mieluiten teen, eli pyörittänyt juutuupista musiikkia. :) Mutta ehkä nyt kun on taas kunnollinen kone jaksan lukea blogejakin. Omaa aikaa varsinkin viikolla on kauhean vähän kun on ne työt ja omaishoidon työt ja illan parituntiset käytän yleensä sanomalehteen, kirjaan tai kokkailuun (jonkun mielestä saattaa kuulostaa hullulta, mutta se on rakas harrastukseni :)).
PoistaOlen miettinyt noita omaishoidon vapaiden pitämisiä paljon viime aikoina. Että oman jaksamisen kannalta niihin täytyy ehkä päätyä. Koska joskus on pakko saada esim. nukkua kunnon yöunet. Ja jos se ei muuten onnistu, niin sitten Valo on kai pakko raijata sinne minne en haluaisi. Ei hetkeksikään tule mieleen syyttää esim. sinua siitä, että viet lapsesi hoitoon kerran kuussa, mutta miten se oma mieli omalla kohdalla onkin niin armoton...
Olen blogiasi seurannut keväästä ja kysyn nyt syöksymättä arkistojen syöverehin, että minkä ikäinen esikoinen sinulla on ja millainen suhde hänellä ja Valolla keskenään on ja miten hän suhtautuu arkielämäänne (ajatellen että hänkin on joutunut Valon sairauden myötä luopumaan paljosta)? Asuvatko molemmat lapset kuitenkin erottuanne nyt sinun kanssasi? Anteeksi utelut, luonnollisestikin vastaat vain mihin haluat.
VastaaPoistaKiitos kommentista! Rakas esikoispoikani täyttää ensi kuussa 11-vuotta. Hän oli esikoululainen Valon syntyessä. Normaalia lapsiperhe-elämää ja huomiota oli siis riittänyt aika pitkään ja luonnollisesti koko elämä kääntyi Valon myötä päälaelleen. Tämän johdosta olen kipuillut ihan valtavasti, kipuilen edelleen ja koen itseni rehellisesti sanottuna tosi paskaksi äidiksi.
PoistaMietin paljon kuinka paljon ja mitä haluan tähän kommenttiin vastata. Päädyin siihen, etten enempää, koska tiedän, ettei esikoinen halua tulla tämän blogin kautta käsitellyksi. Nämä asiat eivät ole salaisia tai tabuja, mutta minulla täytyisi olla esikoisen lupa hänen asioistaan puhuakseni. Ajattelen myös, että näitä asioita pitäisi kai oikeastaan kysyä häneltä itseltään, koska minä voin välittää vain oman arvioni asioista ja se saattaa olla ihan muuta, kuin mitä hän ajattelee ja tuntee tai ylipäätään se saattaa olla enemmän kuin hän haluaisi tuoda julki.
Kiitos vastauksestasi yllä olevaan. Arvostan suuresti tapaasi ajatella asiaa esikoisesi kannalta. Blogia lukiessa vaan välillä hämmentää tajuta, että tätä arkea elää kanssanne vielä toinenkin lapsi jotenkin "näkymättömänä". Tarkoittamatta tietenkään että hän teille olisi näkymätön.
VastaaPoistaMun on pakko kertoa, että jos koet itsesi paskaksi äidiksi sen vuoksi, miten Valo ja sairautensa on muuttanut esikoisenne elämää niin mulla on ollut samanlaisia tuntemuksia ihan terveidenkin lasten kanssa. Kuopuksemme (3.)synnyttyä olen saanut monesti kuulla 8v esikoiselta, että hän ei saa enää tarpeeksi aikaani. Tai jos olen pyytänyt katsomaan hetken kuopuksen perään, saattaa vastaus huonona hetkenä olla "se on sinun lapsesi, ei minun tarvitse sitä hoitaa". Sisarusten välit ovat kuitenkin lämpimät, mutta selvästi isompaa välillä ärsyttää pieni aika- ja huomiovaras ja kovasti. Kuitenkin samalla esikoinen on joskus sanonut, että haluaisi vielä yhden pikkusisaruksen... Haluan uskoa, että sisarukset (erityisetkin) ovat rikkaus, vaikka aina ei siltä tunnukaan.
Ehkäpä nämä ovat ikuisuuskysymyksiä, kuinka jakaa aikansa useamman lapsen kanssa. On vaikeaa määritellä, kuinka paljon kumpikin tarvitsee aikaani ja minkälaista sen yhdessä vietetyn ajan pitäisi sitten olla.. Välillä ei myöskään kertakaikkiaan irtoa mitään, kun Valo on jo vienyt kaikki mehut.
PoistaEsikoinen on kyllä joutunut itsenäistymään ja luopumaan paljosta Valon vuoksi. Toisaalta hänellä on onneksi ympärillään paljon välittäviä aikuisia ja kaikki ei kaadu vain minun harteilleni.
Tuttuja tuntemuksia, ihanasti kirjoitettu. Jatkan blogisi seuraamista. Itsellä 1v 10kk sokea kehitys- ja liikuntavammainen monisairas (mm.epi, refluksi) poika jonka elämästä kirjoittelen myös omassa blogissa :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Pitääpä käydä kurkkaamassa blogisi, kiitos vinkistä! :)
Poista