lauantai 21. helmikuuta 2015

Yöllisiä

Valo on ollut viikon kuumeessa. Mittari on näytellyt lukemia 38-39.5 välillä. Potilas on niin sanotusti veto veks. Pakkosyöttämisellä ja juottamisella on pärjätty kotona. Vaikka Valo onkin ollut uupunut, ovat yöt olleet tasaista ähinä-älämölöä. Osuutensa on ehkä ollut mysteerisellä, öiseen aikaan lehahtavalla nokkosrokolla. 

Viimeyönä, Valon ähistessä ja kellon näyttäessä kolmea, jaksoimme vielä miehen kanssa hihitellä univelkaisina brutaaleille ja kamalille vitseille. Kello viiden aikaan viriteltiin jo riitaa siitä, kummalla on oikeus siirtyä kovalle ja epämukavalle sohvalle ähinän jatkuessa tauotta. Tunsin Valoa kohtaan lähinnä pikimustaa vihaa siinä vaiheessa.
Aamun sanomalehti kolahti postiluukusta eteisen matolle. Olimme nousseet miehen kanssa pitämään pientä huilia ähinän kuuntelusta ja keskustelemaan aamuyön syvällisiä. Lopulta Valokin nukahti. Parvekkeella happea haukatessa kuului, kuinka linnut aloittelivat lauluaan. Kömmimme miehen kanssa takaisin sänkyyn peiton alle, vaikka uni ei enää tullutkaan.

Seitsemän tienoilla Valo heräsi. Ja joi mukillisen vettä. Ja söi purkillisen hedelmäsosetta, ensimmäisen kiinteän ateriansa sitten maanantain. Toivoa on taas.

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä! :) Toivottavasti Valo paranee pian, eikä tauti tartu muihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä. Valo on kipeänä edelleen, tänään lääkäriin. Yritin päästä suoraan Lastenklinikan sairaalapäivystykseen, mutta eivät ottaneet - täytyy mennä arvauskeskuksen kautta...

   Poista
  2. On tuo kyllä niin hölmöä, että sairaalapäivystykseen tarvitaan lähete. Valonkin yleisen terveydentilan ollessa kyseessä. Jaksamista koko perheelle, toivottavasti yöt muuttuvat paremmiksi ja Valo tervehtyy!

   Poista
  3. Valon tilanne ei ollut kuulemma tarpeeksi akuutti kun oli ollut jo yli viikon kuumeessa. Kas, jos on selvinnyt neljääkymmentä lähentelevistä lukemista viikon, niin sitten voi kuulemma mennä terveyskeskukseen. Ainoa, jonka takia meidät olisi otettu sisään, olisi ollut pahemmaksi muuttunut epitilanne. Vaan miten pahaksi voi epitilanne muuttua, jos kohtaustoimintaa on muutenkin 24/7?! Ilmeisesti pitää siis saada jotain hengenlähtö minuutin päässä -kohtauksia? (Ja siinä tapauksessa en suinkaan menisi klinikalle päivystykseen vaan linnaan epiosastolle).

   Kyllä minä ymmärrän, että pitää olla tietyt säännöt ja että vaikka lapseni on minulle rakkain ja kallein, niin hän ei ole sitä kaikille ja hän ei sen perusteella voi saada erityiskohtelua. Toisaalta jos on kyseessä lapsi, jonka yleiskunto jo valmiiksi heikko, ja jolle pitkä kuumejakso tarkoittaa sitä, että hän ei enää pysty edes istumaan tuettuna ja suun motoriikka menee alaspäin niin, että nieleminen on hankalaa kun kieli ei liiku kunnolla, niin voisihan sitä miettiä, että missä se paras asiantuntemus on terveydentilan arvioimiseen ja hoitamiseen. Voitaisiinko esimerkiksi tehdä päätös siitä, että monivammaiset lapset pääsisivät halutessaan suoraan sairaalapäivystykseen. Tiedän, että jonkin verran yksilötasolla näitä päätöksiä tehdään esim. syöpälasten tai muuten vaikeasti sairaiden lasten kanssa. Voisihan tästä tehdä yleisemmänkin säännön. Terveyskeskuslääkärit ovat varmasti ihan päteviä yleisten vaivojen hoitoon, mutta Valon kanssa tuntuu usein, että minä tiedän lapseni terveydestä ja sairauksista enemmän kuin he...

   Poista
 2. Hei!
  Onko teillä korvatulpat käytössä? Voisi olla oivallinen apu unen saantiin...
  T. Marsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meillä korvatulppiakin. Ja kuulosuojaimia. Jopa yhdistelmää suojaimet plus tulpat on kokeiltu. :) Valo on sen verran kovaääninen tapaus, että kuuluu kuitenkin... :/ Ja sitten on tietysti vielä se, että toisen on pakko olla kuuloyhteydessä, jotta kuullaan jos Valo oksentaa, saa epikohtauksen tms. Viimeyönä saatiin nukuttua, sillä eilen Valoa pidettiin aikalailla pakolla hereillä päivällä, jotta nukkuu. Meidän vanhempien oli pakko saada pikkaisen unta palloon että jaksamme pyörittää sairastupaa.

   Poista
 3. Voi kurjuus! Toivottavasti Valo paranee pian oman itsensä takia, mutta myös teidän muidenkin. Hirmuisesti voimia ja tsempityksiä täältä, kuulostaa niin latteilta toivotuksilta, mutta sydämestä sanon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Hepa! Nyt meillä on antibiootit, joten jospa tämän viikon aikana tapahtuisi käänne parempaan. Tämä on kyllä aika uuvuttavaa kun Valo ei haluaisi syödä tai juoda lainkaan ja joutuu väkisin sitten nesteyttämään ja antamaan energiapitoisia ruokia, että toinen pysyy, no, hengissä.

   Poista
 4. Heippa! Pisti silmään tuo yöllinen nokkosrokko. Täälläkin lapset ×4 sairastanu juuri kovan kuume taudin ja huomasin kaikilla ihossa enemmän tai vähemmän "ihottumaa". Samaa kuullut myös muualta. Kuumetta kesti noin viikon ja saattoi olla välissä kuumeeton päivä. Inhottava yskä on kaikilla vieläkin. Paranemisia Valolle ja voimi arkeen teille jokaiselle ♡
  -Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia. Saiko teidän lapset mitään jälkitauteja? Valolla jo neljä erilaista tulehdusta (mm. korvat ja silmät). :( Toivotaan, että tämä alkaa pian helpottaa. Nyt taitaa olla sitkeitä ja kurjia tauteja paljon liikkeellä, meillä alkoi tänään se kylppäriremontti ja urakoitsija kertoi, että hän on kuumeillut enemmän tai vähemmän jo kaksi viikkoa.

   Poista
 5. Silmätulehdus tuli kaikille ja yhdelle keuhkoputkentulehdus. Meidän erityinen söi tapansa mukaan antibiottii koko taudin ajan ettei menis korviin ja epi riehaantuis. Ja kop kop tais selvitä ilman pahempaa tällä kertaa. Tuntuu et tää tauti menee välil pariks päiväks pois ja taas köhitään. On kyl sitkee!! Koittakaahan pärjätä remontin keskellä!!
  -Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, remonttielämä on sujunut kohtuullisen vaivattomasti. Valokin alkaa vihdoin paranemaan ja on tänään jaksanut jo touhutakin. Jospa sitä viikonlopun jälkeen pääsisi palaamaan arkeen. :)

   Poista