torstai 24. toukokuuta 2012

Syyllisyys

Viime aikoina on ahdistanut. En tiedä miksi. Valollahan on kaikki niin hyvin kun voi. Epilepsialääkkeet tuntuvat vihdoin tehoavan ja kohtauksia on saatu huomattavasti vähennettyä. Valo on oppinut uusia taitoja ja ollut iloinen, vaikkakin uusi lääke tuntuu myös väsyttävän hurjasti. 

Olen kuitenkin itse tuntenut valtavaa syyllisyyttä siitä, että en voi välttää ajattelemasta Valoa kahleena. Ajatus siitä, että vaippojen vaihto ja puolivuotiaan tasolla olevan ihmisen hoito jatkuu seuraavat 20 vuotta on kertakaikkisen musertava ja uuvuttava. Enhän tiedä, tuleeko näin olemaan, koska voihan Valo kehittyäkin, mutta olen kyllä satavarma siitä, että Valo tulee aina tarvitsemaan apua ja tukea tekemiseensä ja olemiseensa, varmaan kommunikointiinsakin. Olen jo nyt Valon elämän ensimmäisen puolentoista vuoden aikana antanut koko elämäni Valon kuntouttamiseen ja hoitamiseen. Niinhän se pienen lapsen kanssa menee. Normaalisti ajatus lapsen kasvamisesta ja kehittymisestä ja sen myötä asioiden helpottumisesta antaa toivoa tulevaisuuteen. Ajatus siitä, että omaa aikaa on vielä joskus riittämiin, antoi valtavasti voimia nyt jo 7-vuotiaan esikoispoikani kanssa. Nyt tuntuu että musta pilvi on laskeutunut mun tulevaisuuden päälle. Kaikki unelmat, haaveet, toiveet ja suunnitelmat pitää pyyhkiä pois. Mulle on käynyt viime aikoina varsin selväksi, että päävastuu Valon hoidosta on mulla itselläni, miestä ei tunnu kiinnostavan omasta ajastaan luopuminen. Se, että Valo menisi joskus isovanhemmille hoitoon tuntuu vielä kaukaiselta ajatukselta, vaikka sekin tulee kyllä varmaan joskus olemaan todellisuutta. Jotenkin en silti jaksa uskoa, että isovanhemmat jaksaisivat ottaa Valoa yhtä innokkaasti kylään kuin isoveljeään on otettu.


Mä rakastan Valoa. Ehdoitta. Ehdottomasti. Miksi sitten olen niin itsekäs paskiainen, että ajattelen vaan kuinka kamalaa mun elämä nyt tulee olemaan?

6 kommenttia:

  1. Luin koko blogisi yhdeltä istumalta läpi ja nostan hattua kyvyllesi puhua asioista suoraan. Että vaikka rakkaus on ehdotonta, on myös negatiivisia ajatuksia ja tunteita.

    Voimia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos!
    Tämä kirjoittaminen on ollut mulle henkireikä. Vammaisen lapsen kanssa kohtaa paljon asioita, joita ihmiset eivät kasvotusten pysty kuuntelemaan. Enimmäkseen sitä löytää itsensä toppuuttelemasta muiden kauhistuneita ja sääliviä reaktioita. Siksi on niin tärkeää, että saa jossain sanoa miltä oikeasti tuntuu.

    VastaaPoista
  3. Minäkin luin blogisi heti kokonaan, kun sen eilen löysin. Niin paljon samoja tuntemuksia läpikäyneenä kunnioitan suuresti, kun tuot ajatuksesi julki. Et varmasti ole itsekäs paskiainen, olet rohkea ja rehellinen äiti, joka haluaa lapselleen parasta. T. Toinen leijonaemo

    VastaaPoista
  4. Kiitos sinullekin kommentoinnista! Mukavaa, että jaksoit kahlata tekstit läpi. :-) Syy, miksi alunperin lähdin julkisesti kirjoittamaan ylös mietteitä Valon matkan varrelta, oli antaa ikäänkuin anonyymia vertaistukea. Ennen kaikkea niille, jotka pienen vauvansa kanssa googlettavat mieli mustana näistä aiheista. Ainakin itselle juuri tämänkaltainen tieto siitä, miten arki sujuu kun lapsi ei olekaan sitä mitä toivoi, oli sitä suurinta antia. Toki blogi on avoin kaikille ja toivottavasti se tarjoaa kosketuspintaa ja pureksittavaa myös niille, joilla ei erityislasta ole.

    VastaaPoista
  5. Tekstisi ovat kuin omasta elämästäni harvinaisen sairauden omaavan mutta kuitenkin niin rakkaan lapseni kanssa ! Toivotan isosti voimia tulevaan ja jään varmasti seuraamaan blogiasi. Tämä antaa minulle valtavasti tukea koitoksissamme. Olet mahtava, rehellinen ja rohkea äiti. Hyvää syksyä

    J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vuolaista ylistyssanoista! Mukava kuulla, että blogista on apua. Voimia sinullekin, kyllä me pärjäämme, molemmat, päivä kerrallaan! :)

      Poista