maanantai 22. lokakuuta 2012

Räkä

Ei taida tulla "vuoden mutsi -palkintoa" tänäkään vuonna. Valo on rohissut ja rähissyt nyt kaksi viikkoa. Nenä vuotaa kuin niagara. Viikonloppuna nousi kuume. Lisää kitinää ja älinää. Öisin ei oo nukuttu ei, vaan huudettu kuin koliikkivauva. Miehellä meni hermot jo lähtöviivalla. Mullakin menis hermot, jos olis joku joka jaksais tulla remmiin kun mä en enää jaksa. 
Mutta eihän se Valon vika ole, että pää ja keuhkot on täynnä räkää ja olo sen mukainen. Tänään aamulääkkeet otettiin niin, että varmasti kuului naapureille saakka. Muutaman millin nielaiseminen kesti puolisen tuntia. Hysteria kulminoitui siihen, kun meikäläinen totesi "Tukehdu sitten siihen, saatana." ja lähti hetkeksi pois keittiöstä tunteita jäähdyttelemään. Tuntuu täysin kohtuuttomalta pakottaa toinen syömään kamalan makuiset epilääkkeet kun kuumetta piisaa ja burana-panadoli-ventoline-nenäsuihkemiksitkin pitäis saada menemään. Vaan hammasta purren eteenpäin.

Viime keskiviikkona olisi ollut se uhkailulla hankittu (ks. tekstin "Tulos tai ulos!" kommentit) tähystysaika. Peruin sen, kun ei räkäistä lasta saa nukuttaa. Turha sinne ois ollut aamusella ajella, kun nukutuslääkäri olisi kumminkin lähettänyt kotiin. Päiväkirurgiasihteeri ilmoitti viileään sävyyn, että uuden ajan saamiseen menee arviolta noin kuukausi. No kiva!

Tänä aamuna ois pitänyt olla Lastenlinnassa epilepsiavastaanotolla toimintaterapeutin käsittelyssä. Ei me tietenkään sinnekään menty. Uutta aikaa tarjottiin marraskuun lopulle "ja toi lääkäriaikakin pitäis siirtää, kun lääkäri haluaa nähdä Valon vasta sitten kun terapeutit on tehneet arvionsa".  Kehotin vielä selvittelemään, että onko toimintaterapia-aika ylipäätään edes tarpeellinen, kun kesällä toimintaterapeutti minulle itse sanoi, että kaksivuotisarvioon ei hänen tutkimuksiaan tarvita. Mä oisin kyllä halunnut puhua muutamasta apuvälineasiasta, mutta ne onneksi hoituu sähköpostitsekin.

Viime maanantaina päästiin sentään aloittamaan kuntoutussuunnitelman kokoaminen puhe- ja fysioterapeutin tapaamisilla. Päivä sujui hyvin ja Valo oli räkäisyydestä huolimatta reipas. Varsinkin fysioterapeutille näytti kaikki taitonsa ja terapeutti sanoikin, että huomaa, että Valon kanssa on jumpattu paljon. Ja kehityksenkin huomasi. Kyseinen fysioterapeutti onkin ehkä mun lempparihenkilö koko epilepsiavastaanotolla. Olen tosi kiitollinen, että hän on alusta asti ollut joka kerta fysioterapeuttina Valolle sairaalassa. Mun mielestä tällaisen hitaasti kehittyvän lapsen kehityksen huomaamiseen tarvitaan samat henkilöt, jotka kehitystä seuraavat. Muutoin niitä pieniä edistysaskelia ei tule huomattua ja epikriiseihin kirjataan, ettei kotona annettavasta terapiasta ole ollut hyötyä.

Valo on nyt ollut kipeänä suunnilleen kahden viikon välein ja siinä on kyllä mielestäni ihan riittämiin. Valon fysioterapeutti arvioi, että refluksivaivat saattavat herkistää myös infektioille. Hengitystieinfektioissa on aina sekin, että jäävät keuhkoihin rohisemaan. Pyysin epilepsiaosastolta jo vuosi sitten että voitaisiinko saada lähete infektioastmatutkimuksiin, mutta kuulemma pitää sellainen hakea terveyskeskuslääkäriltä, he eivät voi sitä kirjoittaa. Bullshit!! No, joka tapauksessa infektioastma-asiat jäivät sitten hoitamatta, kun en jaksanut siinä viime syksyn infektiokierteessä, magneettikuvausten ja ACTH-hoidon lomassa alkaa mitään terveyskeskusaikoja metsästämään. Nyt kun kävimme syyskuun alussa siellä suolistovastaanotolla refluksiasioissa, niin sieltäpäin luvattiin, että lähete saattaisi napsahtaa myös astma-asioissa. Kunhan saadaan tähän refluksiasiaan joskus vähän selvyyttä. Onneksi meillä on Ventolinea pahimpaa keuhkorohinaa helpottamaan. Sen on kirjoittanut viime vuonna joku siunattu päivystyslääkäri Lastenklinikalla. Ehkä mä yritän saada Valon koko hoidon siirrettyä päivystykseen, niin asiat saattaisivat jopa edetä johonkin suuntaan?

12 kommenttia:

  1. Voi ei.. Nyt en kyllä keksi mitään lohduttavaa tai järkevää sanottavaa. Luin tekstin jo eilen ja puhisin silmät kyynelissä teidän tuurillenne. Toivon pikaista paranemista Valolle!

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toivotuksista, Valo voi jo paremmin ja näyttää siltä, että selviämme ilman antibioottikuuria. Jes!

      Poista
  2. Voi itku... Ja jotenkin niin tuttua. Kyllä minultakin tuo "tukehdu saatana" on suusta päässyt, kun lapsella oli pienempänä suun motoriikan ongelmia, ja kaikenlainen lääkkeenotto oli silkkaa helvettiä.

    Päivystysosastolla lapsemme on saanut parempaa hoitoa kuin missään muualla. Edelleen olisi hoitamatta ruoansulatusongelmat, kun jokainen osasto hoitaa vain omaa aluettaan, ei kokonaisuutta. En sitten tiedä, mihin lapsen veisi. Terveyskeskuslääkäri ei kielitaitonsa vuoksi pystynyt muuhun kuin antamaan ummetusmonisteen, yksityislääkäri lähinnä pyöritteli silmiään kehitysvammaisen lähes puhumattoman lapsen kanssa, ja LNEKO13- tai epilepsiaosasto ei tällaisia hoida. Josko vammisneuvola osaisi auttaa?

    Pikaista paranemista, niitä terveempiä päiviä osaa kummasti arvostaa flunssien jälkeen!

    VastaaPoista
  3. Terveyskeskuslääkäreistä olen huomannut melko nopeasti sen, että kun on kehitysviiveinen ja montaa vakavaa pitkäaikaissairautta sairastava lapsi, niin heidän uskalluksensa tai ammattitaitonsa (kumpi sitten lieneekin...) ei riitä lapsen hoitoon. Mulle on ainakin terveyskeskuslääkäri sanonut Valon asioissa ihan suoraan, että soita epilepsiaosastolle äläkä tule tänne kyselemään. Mutta epilepsiaosastolla taas hoidetaan vaan epilepsiaa, että mihin sitä tosiaan sitten lapsen veisi?!?
    Me ei olla vammaisneuvolan asiakkaita, vielä. Ilmeisesti nyt kuitenkin ollaan saamassa se keva-diagnoosi ja sitä kauttahan sinne asiakkaaksi vissiin pääsee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pieni byrokratia Vammaisneuvolan asiakkuuteen liittyy, ensin tavataan vammaisneuvolan moniammatillinen tiimi ja heidän lausuntoonsa pohjautuen lautakunta päättää, saako asiakkuuden vai ei. Päätökseen meni pari kuukautta, ja joulun alla olisi meillä ensimmäinen varsinainen käynti.

      Poista
    2. Ah juu, sehän olisikin liian helppoa jos lapsi pelkän diagnoosinsa pohjalta pääsisi asiakkaaksi. Eihän sitä asiakkuutta osaisi edes arvostaa ilman kokouksia ja paperin pyörittelyrumbaa! ;)

      Poista
  4. Toivottavasti voitte paremmin jo koko kööri!
    Meillä avun ja lähetteen lisätutkimuksiin,esim.korvalääkäri,keuhkolääkäri ja äiteelle psyk.sairaanhoitajan ,ihana sympaattinen lastenklinikan infektio-osaston lääkäri.Sanat "olet äiti etkä lääkäri" soivat pitkään korvissa.Jaksakaa,jaksakaa vielä hetki,joskus tulee apua.Vaikka välillä sitä saa karjua kurkku suorana ja vääntää rautakangesta.
    Toivon teille kaikkea hyvää ja vielä parempaa.Suo mitä tervotaan(tarvoin) on upottava mutta olemme saaneet jotain, jonka arvon joskus ehkä ymmärrämme(ymmärsin).Kaikkea hyvää!T.Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meillekin on tielle osunut muutama "enkeli" joka on saanut asiat lastenklinikalla ja -linnassa pyörimään.

      Olen miettinyt paljon tuota, että tästä kaikesta voi syntyä arvokas ja elämää rikastuttava oivallus. Ja kyllä allekirjoitankin sen, että Valon myötä omat arvoni ovat muuttuneet ja asiat elämässä saaneet perspektiiviä. Onko silti mikään oivallus niin arvokas, että se riittäisi maksamaan sen kaiken kivun jota lapseni joutuu sairauksiensa myötä henkisesti- ja fyysisesti kärsimään?

      Poista
    2. Minäkin olen miettinyt samaa... Pieni lapsi jolla ei ole kavereita, ja diagnosoimaton epilepsia teki elämästä todella vaikeaa (vaikkei se diagnoosinkaan jälkeen ole helppoa...) - kyllä minä olisin oivaltanut vähemmälläkin ;)

      Poista
    3. Ehkä me erityisäidit olemme harvinaisen kovakalloista sakkia... :D

      Poista
  5. Eiii,tarkoitin arvokkaalla lasta!
    Netissä on juuri kettumaista ilmaista itseään kunnolla.Anteeksi tarkoitin arvokkaalla siis lasta itseään,kallisarvoista ihmistä.Hyvää syksyn jatkoa!
    T.Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa, kiitos oikaisusta! :) Se on ihan totta, kaikki ovat arvokkaita ihmisiä, joilla on ihmisen tarpeet (esim. kommunikointiin ja läheisyyteen), riippumatta kehitystasosta.
      Hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista