torstai 11. lokakuuta 2012

Silmäkuulumisia

Eilen köröttelimme Valon kanssa Jorviin silmätautien kuntoutuspoliklinikalle. Lääkäri oli oikein mukava ja lasten silmäklinikkaan verrattuna palvelu oli tosi nopeaa. Käynnillä selvisi ja ei selvinnyt asioita.

Selvisi se, että kyse ei ole yllättäen puhjenneesta silmäsairaudesta eikä epilepsialääkityksen aiheuttamasta silmien tilanteen muutoksesta. Selvisi sekin, että näön "romahtaminen" (kuten lääkäri sitä kutsui) on todellista eikä vain mun kuvitelmaa. Valon pupillit eivät reagoineet kirkkaisiinkaan lamppuihin lainkaan ennen silmätippojen laittoa. Kun silmätipat olivat suurentaneet mustuaiset, saatiin aikaan pieni reaktio lampun valolle. Valon näköhermot olivat lääkärin mukaan vaaleat, mutta sakkaa ei silmänpohjassa ole. Lisäksi Valolla on hajataittoa, se kyllä huomattiin jo viimeksi silmäklinikalla ollessamme. Se on lääkärin mielestä vähän outoa, mutta toisaalta itselläni on silmälasit, joten se voi selittyä silläkin. Harvoin kuulemma näin pienellä kuitenkaan on.

Syytä näön heikkenemiselle ei siis kuitenkaan selvinnyt. Tai syy on todennäköisesti edelleen neurologinen ja näkötilanteen muuttuminen kielii muutoksesta aivoissa. Silmälääkäri kirjoitti lähetteen perinnöllisyyslääkärille. Se on lähete, joka meidän olisi mielestäni pitänyt saada jo aikaa sitten epilepsiaosastolta, mutta jota nyt ei vaan yksinkertaisesti sieltä ole tippunut. Saa nähdä, millaiset jonot perinnöllisyyspuolelle on. Tosi pitkät varmaan, mutta pääasialta tuntuu tällä hetkellä, että olemme ylipäätään jonossa sinne.

Muuta kivaa:
Valon kohtaustilanne on taas karkaamassa käsistä. Kohtausten määrä on noussut hitaasti mutta tasaisesti refluksilääkkeen lopettamisen jälkeen. Itse ajattelen, että syynä on toisaalta se, että yöllä (jolloin Valon herkkyys saada kohtauksia on suurimmillaan) refluksi vaivaa ja aiheuttaa heräämisiä (joiden yhteydessä tulee kohtauksia). Ja toisaalta refluksi varmaan haittaa myös epilääkkeiden imeytymistä. 
Soittelinkin sitten epilepsiavastaanotolle ja kyselin, voisinko konsultoida lääkäriä Valon asioissa. Tokitoki, ensimmäinen vapaa soittoaika lääkärille, joka on edes joskus nähnyt Valon, olisi ollut ensi viikon perjantai. No, se on vähän pitkällä kohtaustilannetta ajatellen! Lopuksi sain sovittua puhelinajan lääkärille, jota en ole koskaan nähnyt ja josta en ole koskaan kuullut, mutta joka nyt kuitenkin on tullut töihin epilepsiaosastolle ja näin ollen toivottavasti osaa asiansa.
Soittoaika olikin sitten sopivasti juuri eilisen silmälääkärikäynnin jälkeen ja sain selvitettyä Valon asiat juurta jaksain koko bussilliselle innokkaita korvapareja. Olisin varmaan jäänyt odottamaan soittoa Jorvin päähän ja puhunut rauhassa, mutta puhelinaika oli epämääräisesti yhdestä kolmeen, joten en sitten jaksanut jäädä odottelemaan yhtä puhelua, kun en tiennyt milloin se oli tulossa.
Lääkäri oli loppujen lopuksi sitä mieltä, että Valon toista epilepsialääkettä on syytä nostaa, eikä jäädä odottamaan ensi tiistain tähystyksen jälkeen aloitettavaa refluksilääkettä. Tänään oli aamulla eka lääkenosto ja tuloksena oli koko päivän nuokkuva poika. Niinhän se aina menee aluksi, toivottavasti väsymys helpottaa ja lääkkeestä löytyy vielä vastetta.

Lisäksi Valon fysioterapeutti kokeili tänään Valon ranteeseen tukea. Toinen ranne kun on keväästä asti kiertynyt ulkokautta virheasentoon. Kyse ei ole kuitenkaan cp-vamman tyyppisestä virheasennosta, koska ranne ei ole yhtään jäykkä. Oire on kuitattu (mm. siellä epiosastolla) tähän asti sillä, että kädessä olisi kosketusyliherkkyyttä ja siksi Valo kiertää käden tiukasti kiinni, ettei tarvitsisi kosketella sillä. Fysioterapeutti ei siksi ole edes kokeillut rannetukea, koska ne eivät kuulemma auta tämän tyyppiseen ongelmaan. Tänään kuitenkin tukea tosiaan kokeiltiin ja se auttoi välittömästi! Se kielii kuulemma ikävä kyllä siitä, että kyse voi olla aivoissa tapahtuneesta muutoksesta. Myös aika täsmää: näön heikkeneminen ja ranneongelma ilmaantuivat molemmat keväällä. Näin se lumipallo lähtee pyörimään...

Tuntuu, että Valon asioissa on nyt niin monta rautaa tulessa, että on vaikea pitää koko pakettia kasassa. Uuvuttaa edes ajatella muutamaa seuraavaa kuukautta. Ensi viikolla alkavat kuntoutussuunnitelman arvioon liittyvät käynnit epivastaanotolla. Ovat kivasti lopettaneet osastojaksosysteemin kokonaan ja käynnit on ripoteltu kuukauden mittaiselle pätkälle. Yksi käynti per viikko ja yhtä poikkeusta lukuunottamatta jokaisella käynnillä aika vain yhdelle henkilölle. Onneksi en ole vielä töissä, olisi kiva hoitaa tollainen määrä poissaoloja aiheuttamatta ongelmia työnteolle! Viikonloppuna luvassa syvään hengittelyä koetoksiin valmistautuen.



11 kommenttia:

  1. Epätietoisuus on kaikkein kuluttavinta. Toisaalta haluaisi piiloutua kaikelta tiedolta ja elää vaan sitä omaa elämää, toisaalta taas haluaisi tietää mahdollisimman paljon ja mieluiten heti. Toivottavasti pääsette pian perinnöllisyyslääkärille, jospa siellä selviäisi jotain. Onko tulossa magneettikuvausta tms?

    Kokonaan kohtauksetonta elämää Valolle toivoen,

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valo oli vuosi sitten magneetissa ja sieltähän löytyi kohtuu selkeät muutokset johonkin aivojen aineenvaihduntatautiin viitaten. Siis mm. valkean aineen puutosta, aivojen selkäydinnesteen vajausta ja muuta mukavaa. Saas nähdä, joudutaanko nyt uusintakuvaukseen.
      Onneksi sitä osaa jo kuluneen vuoden perusteella asennoitua, että kaikki tutkimukset ja niihin pääseminen kestää pienen ikuisuuden...

      Poista
  2. Vaikka täysillä mietin, en keksi mitään fiksua sanottavaa tilanteeseen. Mietin mitä itse haluaisin kuulla, en ehkä mitään. Itakävely voisi auttaa, mieluiten sellaisen ystävän kanssa, jolle ei ole pakko puhua mitään jos ei jaksa. Joo, toivotan sulle kävelyjä!
    Ja hei tykkääkö Valo musiikista? Meillä poika rakastaa, ei pelkästään paukkumaisseja vaan onneksi myös aikuismusaa. Huomaan että mulle Spotifysta on tullut pakokeino ja jonkunlainen plasebo-mielialalääke. Koita toimisko sullekin, tavallaan se on tapa olla lapsenkin kanssa läsnä ilman ainaista puuhaa kun kuunnellaan yhdessä musaa. Onhan se tutkittua että musiikki tekee pääkopalle hyviä asioita, jossei piristä niin ainakin vähentää ahistusta. Niiden päivien varalle kun kaikki keinot tarvitaan.

    Myötäeloa täätä jostain sinne jonnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltakävely kuulostaa hyvältä, lähdetkö seuraksi? ;)

      Valo tykkää musasta ja olen käyttänyt juuri samaista "kuunnellaan musaa" keinoa silloin kun ei vaan jaksa. Mutta kiitos muistutuksesta, pitää taas kuunnella enempi!

      Poista
    2. Voi, tavallaan kyllä ois hyvä kävellä hetken aikaa samaa matkaa. Ainakin vielä näin virtuaalisesti. Ehkä joskus oikeassa metsässä hapuillen! Komppaan vielä alempaa kirjoittajaa - sun kuulumisia on kiva ja hyvä kuulla, oli ne sitten miten ankeita tahansa. Niin paljon tuttua, toisaalta paljon sellaista, mikä ei itseä koske, mutta koskettaa kun sen niin rehellisesti kirjoitat. Öitä!

      T

      Poista
    3. Kiva kuulla! Pääsyy siihen, että nämä tekstit ovat ylipäätään julkisia, on se, että halusin antaa "anonyymia vertaistukea". Että kun jollekulle syntyy vammainen lapsi tai hänen vauvallaan aletaan epäillä neuorogisia ongelmia, niin googlettaessa löytyisi jotain muutakin kun kaksplussan viestiketjuja ja lääkärisivujen artikkeleja.

      Poista
  3. Kirjoitat riipaisevan hyvin ja rehellisesti. Itselläni on myös erityislapsi ja tilanteen hyväksyminen oli (on edelleen) pitkä prosessi. Haluan kiittää sinua, kun jaksat kirjoittaa. Kuulumisienne lukeminen on joka kerta yhtä terapeuttista ja ajatuksia selkiyttävää :) Seesteistä syksyä toivotellen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista! Tämä kirjoittaminen on minulle itselleni tosi terapeuttista kun on paikka jossa voi luvan kanssa sanoa kaikki mieltä painavat asiat ääneeen. Ilman että kukaan sanoo jotain väliin tai yrittää painaa villasella minun tunteeni ja ajatukseni toteamalla "No on sulla rankkaa, mutta on kuule mullakin".

      Poista
  4. Minustakin blogisi lukeminen on terapeuttista. On lohdullista, että joku kokee osin samoja asioita ainakin osin samalla tavalla kuin minä. Samoja huolia, samoja suruja, samoja sairaaloita. On jotenkin ahdistavaa, että kehitysvammaisen lapsen äidille on tarjolla vain yksi rooli, se leijonaemo, joka katselee maailmaa vaaleanpunaisen lasien läpi. Mutta emmehän me kaikki ole samanlaisia, ja joskus olisi parempi - myös sen lapsen kannalta - olla realisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on myös ollut kiva - tai no "kiva" - huomata että meillä ei ole ollut vaan tosi surkea onni sairaalajuttujen kanssa, vaan että kyse on ennemmin systeemin toimimattomuudesta. Samalla se on tietenkin tosi lannistavaa, kun tajuaa, että ei tämä tästä mihinkään muutu..
      Enkä muuten suostu hetkeäkään uskomaan, etteikö kaikki vanhemmat, niin terveiden kuin sairaidenkin lasten, tuntisi myös niitä negatiivisia tunteita lastaan kohtaan. Että ois parempi kun se ei ois edes syntynyt ja miks helvetissä mä halusin tommosen. Ei ole helppoa olla jatkuvasti toisen käytettävissä ja kun on kyse vammaisesta lapsesta, niin raskasta on, ettei lapselle tule sitä luontaista kasvua kohti itsenäisyyttä.

      PS. Mun kommentit ei tule läpi sun blogiin?

      Poista
    2. Täytyykin katsoa, mitä Wordpress tällä kertaa oikuttelee :(

      Poista