maanantai 1. lokakuuta 2012

Tulos tai ulos!

Tavoiteaika päiväkirurgiajonossa oli ja meni. Aikaa tähystykseen ei ole edelleenkään tiedossa eikä kukaan edes vastaa Lastenklinikalla puhelimeen. Välillä sitä oikein pysähtyy miettimään, kuinka vaikea tilanne Valolla onkaan. Ajan myötä kaikkeen tottuu ja turtuu, mutta onhan se aika epäreilua, että lapsi rupeaa yökkimään aina jo siinä vaiheessa kun nousee makuuasennosta istuma-asentoon. Mä olen tasan yhtä oksennuksen peitossa joka päivä kun olin Valon ollessa 1kk. Valon kanssa ei voi lorutella körökörökirkkoon eikä mitään pomputusjuttuja muutenkaan, kun heti lentää mahasta tavaraa. Valosta on ihanaa pomppia polven tai jumppapallon päällä, tanssia mun sylissä tai pyöriä tietokonetuolissa sylissä. Tai siis se on ihanaa ensimmäiset puoliminuuttia kunnes maha sanoo oman mielipiteensä. Fysioterapiassa ei voida opetella liikkeelle lähtemistä kun ei lasta voi kiduttaa oksennuttamalla jatkuvalla syötöllä.
Ja kuvitelkaa, vaikka Valo on ollut nyt kuukauden ilman mitään lääkitystä refluksiin ja ylös nouseva tavara varmaan korventaa ruokatorven todella araksi, niin hän jaksaa silti olla iloinen ja utealias. Mikä urhea pieni mies! Olisi kiva jos joku henkilö, joka on vastuussa sairaalan resurssipäätöksistä, kokeilisi tällaista 'ilman lääkitystä pahan refluksin kanssa yli kuukauden' -kuuria. Siitä seuraisi todennäköisesti valivalivali ja raukkaparalle sairaslomaa.

Valon kanssa aika on muutenkin ihan pysähdyksissä. Sen kulua on vaikea hahmottaa kun lapsi ei kehity minnekään. Onko tässä muka mennyt jo kohta kaksi vuotta, täh? Ahdistaa taas sekin, kun Valo ei kehity / kehittyy niin hitaasti. Ei se muuten ehkä ahdistaisi, mutta kun on taas tulossa ne kuntoutussuunitelma-arviot (Kyllä, yhdellä tiukalla puhelinsoitolla epiosastolle sain asian hoitumaan!). Ne on varsinaisia tulosyhteiskunnan kukkasia. Ymmärränhän toki sen, että on turha maksaa kuntoutusta sellaiselle, joka ei siitä mitenkään hyödy. Mutta sitä en ymmärrä, miksi minun sanani on niin epäluotettava, että Valon olisi näytettävä yhden ennalta määrätyn tunnin aikana täysin vieraalle ihmiselle parasta osaamistaan, jotta hänen katsotaan olevan jotenkin oppimiskykyinen. Ja siis kalliiden terapioiden arvoinen. Nyt on siis tiedossa runsaasti kuvaamista kun tämä äiti yrittää vangita videolle Valon viittomassa, seisomassa tuettuna, istumassa hienosti jumppapallon päällä, valitsemassa lelua, kommunikoimassa ruokapöydässä...

Lisäksi jännittää ihan törkeän paljon, kun Valolle on varattu peräti kaksi aikaa psykologille. Varmaankin kehitysvammadiagnoosia varten. En tiedä miksi sen saaminen jännittää niin paljon. Se on vaan jotenkin niin lopullista että joku sanoo mun pienestä, alle kaksi vuotiaasta lapsesta, ettei hänestä koskaan tule yhtään mitään. Lisäksi olen kuullut, että kehitysvammadiagnoosi, jos mikä, hankaloittaa terapioiden saamista. Jos se pitää paikkansa, niin on siinä taas hieno osoitus yhteiskunnalta asennoitumisesta kehitysvammaisiin.

PS. Valon päiväunirytmi on lähtenyt rullaamaan upeasti. Lähes kaksi viikkoa putkeen ilman yhtään epäonnistumista! Jee!


4 kommenttia:

  1. Hei taas,

    Aivan kiehuttaa puolestanne, miten tuota tähystysaikaa ei saada järjestymään?!! Ja Valon tilanne kuulostaa niin hankalalta ja todella epämukavalta, kaikille. Miten sairaalasta ei edes vastata puhelimeen? Aarg.

    Kehitysvammadiagnoosista. Muistan, kun oma poikani sai diagnoosin 3-vuotiaana. Olin sitä osannut odottaa, mutta silti, kun psykologi asian totesi, olin niin vihainen hänelle! Aivan kuin kehitysvamma olisi psykologin syytä.. En pystynyt kuuntelemaan enää mitään loppukeskustelusta; vihaisena, surullisena ja itkuisena poistuin sairaalasta, vierellä se sama rakas poika, joka tuntui kuitenkin jollain lailla erilaiselta.

    Diagnoosi tuntuu kauhealta ja maailmanlopulta. Mutta ei se sitä ole oikeasti. Kyllä lapsi kehittyy, (kliseisesti) omaan tahtiinsa. Meillä ainakin kävi niin, että terapiat lähtivät rullaamaan paremmin, mitä ennen diagnoosia. Kehitysvamma-dg:n myötä lapsi saa kuntouttajan, joka on kullanarvoinen tuki myös vanhemmille. Aina kun löytyy kysyttävää ja pohdittavaa.

    Hienoa, että päiväunirytmi on nyt löytynyt! Jatka, Valo, samaan malliin!

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pommitin puhelimella kunnes päiväkirurgiajonosta vastattiin ja hyvin ilkeästi vaadin että koska kerta puhelimessa oleva henkilö ei osaa yhtään sanoa, koska tähystysaika olisi, niin haluan puhelimeen jonkun, joka sen osaa sanoa. Sellaista en puhelimen päähän saanut, mutta lupauksen soittaa takaisin ja puolen tunnin päästä sainkin puhelun, jossa annettiin tähystyspäivä kahden viikon päähän. Ajasta eivät vielä osanneet sanoa, mutta kummasti Valolle saatiin kuitenkin tilaa järjestymään jonoon kun heittäydyin tarpeeksi hankalaksi. Musta on jotenkin käsittämätöntä että meidän kunnallisessa sairaalasysteemissä pitää heittätyä tosi häikäilemättömäksi jos haluaa saada tutkimukset järjestymään inhimillisessä ajassa. Nyt vaan peukut pystyyn, että Valo pysyy terveenä!

      Tuollaisesta kuntouttajasta en ole ennen kuullutkaan, käykö hän kotona säännöllisin väliajoin, vai miten homma toimii? Meillä käy silmäpolin puolelta näönohjaaja silloin tällöin ja hän on ollut ihan mahtava apu! Hän antaa vinkkejä millaisia juttuja Valon kanssa kannattaa tehdä ja kertoo etuuksista, joihin olemme oikeutettuja ja auttaa täyttämään lippulaput kerralla oikein.

      Poista
  2. Meillä kävi kuntouttaja kahden viikon välein, kotona ja päiväkodissa. Nyt kuntouttaja on poissa kuvioista, koska poika aloitti koulun, mutta palaa kuulemma taas kun aletaan suunnitella ammattiopintoja (tuota aikaa en kykene hahmottamaan etukäteen ollenkaan, tuntuu aivan utopistiselta). Mulla on ikävä kuntouttajan läsnäoloa pojan elämässä, nyt tuntuu vähän kuin olisi tyhjän päällä. Koulusysteemissä kun ei ole samanlaista henkilökohtaista neuvonantajaa, tukea ja turvaa.

    Hyvä, että tähystysaika vihdoin järjestyi. Kuinkahan pitkälle olisi mennyt ilman sun painostusta? Ensi vuonna ehkä?!

    Anu

    VastaaPoista
  3. No, me odotimme magneettikuvaukseen pääsyä 6 kuukautta, eikä tuosta tähystysajasta todellakaan ollut mitään tietoa kenelläkään, ennen kuin sen vaadin. Joten en pidä minään mahdottomuutena, että olisi mennyt loppuvuodellekin, jos en olisi pitänyt pintaani...

    Toivottavasti mekin saadaan Valolle kiva ja hyvä kuntouttaja!

    VastaaPoista