perjantai 14. helmikuuta 2014

Kuulumisia helmikuun varrelta

Viikot vierivät hirvittävää kyytiä. Ensin on maanantai ja sitten jo torstai. Yritän mahduttaa Valo-äiti -aikaa iltapäiviin ja iltoihin samalla tavalla kuin esikoisenkin kanssa: ottamalla Valon mukaan kotihommiin. Valo nauttii paljon kokkaus-, pyykkäys- ja tiskihommista. Samalla se on luoteva tapa saada lisää yhteistä aikaa päiviin, vaikka myönnettäköön, että eihän Valon mukaan ottaminen kotihommia varsinaisesti helpota. Mutta, edellisen postauksen innoittamana: ei se haittaa. :)

Valo on keksinyt rattailla kulkemiseen hauskaa viihdykettä. Kun tie on muhkurainen sohjokökkäreistä ja rattaiden olematon jousitus takaa pomppivan kyydin myös Valolle, hän laulaa joko "aaaaaaaaa" tai "ääääääääää" ja on silminnähden otettu kun onnistuu tekemään hauskaa, intiaanihuudolta kuulostavaa ääntä rattaiden poukkoillessa ylös, alas ja sivuille.
Kommunikaatiokansion käyttökin on suorastaan "räjähtänyt käsiin", positiivisessa mielessä tosin. Valo on hiffannut idean, käyttää kansiota hienosti ja kertoo terapeuteilleen ja täällä kotona uskomattoman paljon asioita kansion avulla. Nyt voin oikeasti sanoa, että pystyn keskustelemaan Valon kanssa vastavuoroisesti, ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Yritin keksiä sanaa kuvaamaan, miltä se tuntuu, mutta kielen rajallisuus tulee vastaan. Upeakin kuulostaa tavattoman lattealta.
Seuraava haaste on saada kansio käyttöön päiväkotiin. En ole ihan varma, kuinka paljon ryhmän työntekijät ovat vielä löytäneet Valon kommunikointimahdollisuuksia ja kuinka paljon he tällä hetkellä antavat Valolle tilaa ja mahdollisuuksia keskusteluun ja vuorovaikutukseen "joo" ja "ei" -viittomien kanssa tai saako Valo esim. valita tekemisiään auditiivisen askelluksen avulla. Kuitenkin juuri Valon perusviittomien ymmärtäminen, jonkinlainen pohja sosiaalishaptisten merkkien käytöstä ja ennen kaikkea perustuntuma askellus-menetelmästä vaaditaan, jotta kommunikointikansiota pystyy aidosti ja oikeasti käyttämään siihen tarkoitukseen kun se on tarkoitettu. Ei mihinkään silloin tällöin kuntoutushetkissä tapahtuvaan toimintaan, vaan aitoon kommunikointiin päivän jokaisena hetkenä.

Epilepsia- ja refluksiasioissa ei ole uutta  taivaan alla. Kohtauksia tulee suunnilleen joka ikinen tunti ja refluksi ärtyy välillä enemmän, välillä vähemmän. Viime sunnuntaina Valo oksensi kahdeksan kertaa, mutta enimmäkseen päivät selvitään pelkällä pulauttelulla.
Viime viikolla juttelin neurologin kanssa puhelimessa. Kävimme tammikuussa epilepsiakontrollissa samaisen lääkärin luona ja nyt lääkäri soitti lääkenostojen vaikutuksista ja Valon verikokeista, Valolla kun on jatkuvasti jotain häikkää jossain veriarvossa. Kuultuaan, että lääkenostoilla ei ole ollut vaikutusta muuhun kuin yöunien huonontumiseen, hän totesi, että eipä enää tehdä lääkitykselle yhtään mitään ja haluatteko tulla vielä ennen kesälomaa käymään. Toisin sanoen kädet on nyt nostettu pystyyn, epille ei voi tehdä enää mitään, kaikki lääkkeet on kokeiltu ja mikään ei auta. Looginen lopputulos: seurantaa harvennetaan. Se tuntuu absurdilta kun lapseni kohtailee lähes jatkuvasti, mutta toisaalta, en minäkään kyllä jaksaisi siellä polilla ravata enkä kierrättää yhä uudestaan ja uudestaan erilaisina komboina niitä useamman vuoden meillä pyörineitä lääkkeitä.

Flunssaa on myös kestänyt useamman viikon. Se ei kehity pahemmaksi, mutta ei paranekaan. Nenä valuu, keuhkot rohisevat, yskittää kovaa ja kumeasti. Valo on silti jaksanut hyvin. Eilen aamupäivällä Valon fysioterapeutti viestitti jo töihin: "Valo ei ole oma itsensä eikä voi hyvin". Iltapäivällä päiväkodista soitettiin, että poika itkee koko ajan. Valolla olikin illalla pientä lämpöä.
Tänään olemme siis viettäneet sairaslomapäivää, vaikka Valo onkin ollut melko hyvävointinen, eikä kuumettakaan ole ollut. Päiväunia napero on tosin nukkunut jo kohta tunnin ja se on harvinaista näin kotioloissa! Aamulla kun kerroin, että tänään Valo saa olla äidin kanssa kotona lepäämässä, Valon kasvoille levisi autuas hymy. Sen jälkeen hän viittoikin jo päättäväisesti: "puuroa". Jos ei kerran mennä päiväkotiin, jossa aamiainen yleensä tarjoillaan, niin pöperöä pöytään ja sassiin. :) Aamupäivällä Valo halusi lukea kirjoja ja jaksoikin kuunnella satuja lähes tunnin ajan, valiten aina itse sen kirjan, jonka halusi kuunnella.

Viikonloppuun laskeudutaan siis rauhallisissa lepäilytunnelmissa. Ei tee pahaa äidillekään. Oikein hyvää ystävänpäivää kaikille!

10 kommenttia:

 1. Hei, löysin blogisi erään ystäväni vinkkaamana ja vaikka en yleensä blogeista juuri perusta, imaisi kirjoituksesi minut mukaansa totaalisesti. Pienen tytön äidin univelasta huolimatta olen nyt muutama iltana/yönä kahlannut kirjoituksesi alusta tähän päivään saakka.

  Olen kokenut monia liikutuksen hetkiä kirjoitustesi parissa, yhtälailla myös tyrmistynyt saamastanne kohtelusta terveydenhoidon ja kuntoutuksen taholta. On kuitenkin ihailtavaa, kuinka jaksatte tarpoa siinä suossa! Upeaa on myös, että ainakin kuvainnollisesti voitte näyttää näille kyynisille paperinpyörittäjille pitkää nenää, koska Valohan selkeästi kehittyy!

  Työskentelen itse kehitysvammaisten lasten ja nuorten parissa, ja lukiessani olen saanut paljon mietittävää omasta asennoitumisestani kommunikaatioon ja kuulluksi tulemiseen. Arvostan suuresti sitä työtä, jota teet poikasi kommunikoinnin eteen!

  Haluan toivottaa sinulle ja teidän perheelle valoisaa kevään odotusta, ja voit olla varma että jatkan blogisi seuraamista!

  Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

   On mieltä lämmittävää lukea, että olen kirjoituksillani pystynyt herättämään ajatuksia ja antamaan tietoa. Tässähän alkaa tuntemaan itsensä vammaisaktivistiksi! :)
   Ja huikeaa sekä hiukan pelottavaa on, että ystävät vinkkailevat blogistani toisilleen. En varmaankaan hahmota ollenkaan realistisesti sitä, kuinka moni ihminen lukee blogista tajunnanvirtaani, mutta ehkä se on parempi niin. Ei tule paineita. :)

   Minäkin ajattelen niin, että on mahtavaa, että Valo todistaa häntä arvioilleille ammattilaisille potentiaalinsa. Onhan se nimittäin pirun mukavaa olla oikeassa, eikä vain se lapsensa kykyihin epärealistisesti uskova äiti.

   Hyvää viikonloppua, toivottavasti tyttäresi antaa nukkua! :)

   Poista
 2. Aivan supermahtavaa että Valo pystyy kommunikoida ja sanoa mitä haluaa! Se on tosi hienoa. Samalla vain tulee ajatelleeksi kaikkia niitä, joilla tuota mahdollisuutta ei ole. Pikaista paranemista Valolle. T. Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vammaisten lasten oikeus ilmaista itseään on aika kapea vielä nykypäivän Suomessa. Mitä vaikeavammaisemmasta lapsesta on kyse, sen helpommin oletetaan, että hänen päänsä sisällä ei liiku mitään. Epäilemättä jokaisen pään sisällä liikkuu jotain. Mielestäni ei voida myöskään arvottaa sen laatua tai arvoa, mitä henkilön x pään sisällä liikkuu. Kaikki ajatukset ovat arvokkaita.
   On myös niin, että jotkut vaikeavammaiset lapset ovat hyvin, hyvin kaukana. Heihin on vaikea ylipäätään saada kontaktia saati sitten lähteä rakentamaan toimivaa kommunikointimenetelmää. Toisilla vammaisilla lapsilla oirekuvaan liittyy autistisia piirteitä, joka sekin hankaloittaa kommunikointiasioita merkittävästi. Valo on hyvin onnekas ja taitava poika, koska hänellä on niin hyvät valmiudet oppia kommunikointia ja jakaa asioita ympärillään olevien ihmisten kanssa.

   Poista
 3. Voi että, miten mahtavaa tuo kommunikaatiokansio-juttu! Ihana kirjoitus (taas) muutenkin. Pikaista paranemista pikku-ukolle.Tosi ikävää tuo, että lääkkeistä ette epiin apuja saa. Täällä vähän sama juttu; lääkkeitä kierrätetty, niin että T on kolmannella kierroksella nykyisen lääkkeen kanssa, ja E neljännellä kierroksella. Yllättävää kyllä, tällä kertaa palaset loksahtivat paikoilleen. Koti-lepopäivät on välilä niin parhaita. Meillä E:n juttu tällä hetkellä on todeta iltaisin uikuttavalla äänellä "minulla on hieman kipeä olo. En voi mennä aamulla kouluun. Jään nukkumaan". Ei ihan mene läpi herran tarina ;) : Mari

  VastaaPoista
 4. Valo huutaa välillä "ei, en, en, ei" kun nostan hänet pois rattaista päiväkodissa. Kotoa lähtiessä kiukuttelee toisinaan ja rattaissa sitten mököttää kulmat mutrulla bussimatkan. :) Se mökötys on kyllä niin huvittavan näköistä. :)) Ei se ole aina ihan reilua, että nää meidän pikkuiset joutuu kaikkien vaivojensa ohella sopeutumaan viisipäiväiseen arkiviikkoon.

  Kommunikaatiokansiota ollaan itse asiassa nyt laajentamassa. Tiistaina juuri palaveeraan asian tiimoilta. Mielenkiintoista nähdä, mihin sfääreihin tämän jutun kanssa vielä päästään.

  VastaaPoista
 5. Onko Valolle harkittu missään vaiheessa epilepsian hoitoon ketogeenistä dieettiä? Meillä on dieettiä noudatettu muutaman kuukauden verran ja siitä on ollut apua jo nyt vaikka vasta alussa ollaan. Meillä tytöllä on aika samanlainen diagnoosilista kuin Valollakin, ainoastaan itse aivosairaus on toisen tyyppinen.
  T:Pienen aivosairaan tytön äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valolla refluksi estää ketogeenisen dieetin, sillä sehän on rasvainen ja sisältää runsaasti huonosti sulavaa proteiinia. Joten siksi ei olla lähdetty kokeilemaan, Valolla kun refluksin pahentuminen olisi katastrofi. Valo reagoi herkästi ruoka-aineisiin ja syö muutenkin rajoitetusti ruoka-aineita, jotta refluksi pysyy kurissa. Harmi sinänsä, dieettiä olisi hienoa päästä kokeilemaan. Olen kuullut siitä olevan apua monelle.

   Poista
 6. Hieno kirjoitus jälleen ja upeaa kun kommunikaatiokansio toimii Valolle. Ja kyllä tämä. Mukavaa kun jaksat tätä kirjoittaa.

  Valolle pikaista paranemista flunssastaan! blogisi on vaan sellainen mikä pistää ajattelemaan asioita ja varmasti herättää tunteita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valon puheterapeutti meinaa yrittää saada kolmannen tahon mukaan Valon kansion hienosäätöön, niin että saataisiin Valon auditiivisen askelluksen kansiosta pohja kaikille pienille auditiivisille askeltajille. Jonkinlainen mallikansio siis. Tällaista ei ole olemassa, joten uusien ja uraauurtavien kommunikointimuotojen kanssa ollaan tekemisissä - ei Valo toki ainut menetelmää käyttävä ole, mutta verrattuna esim. pcs-kuvien käyttöön auditiivinen askellus on marginaalista.

   Blogin kirjoittaminen on minulle henkireikä ja saan siitä itse myös paljon, joten tämä on tällainen win-win situation. :)

   Poista